dilluns, 8 de desembre del 2014

Presentació

El dinosaure
Quan es va despertar, el dinosaure encara estava allí.
Obras Completas (1959), AUGUSTO MONTERROSO.

Aquest és, sense cap mena de dubte, el microrelat més popular de l’escriptor guatemalenc Augusto Monterroso. La seva concisió i ambigüitat sobten el lector i l’obliguen a construir-se la seva pròpia explicació i així saciar la seva ment tan avesada a històries llargues.
Els microrelats (o també anomenats microcontes, nanorelats o minicontes) són construccions literàries narratives que, malgrat està incloses dintre del subgènere clàssic del conte, avui dia poden ser considerades un gènere apart. Aquests relats són caracteritzats per la seva extrema concisió, amb una extensió que pot anar des d’una paraula fins, inclús, allargar-se a uns pocs centenars de mots. Tanmateix, la seva extensió oficial per tal de diferenciar-los dels relats breus encara no està ben clara.
Podem trobar escrits d’una extensió breu en diferents etapes de la història. S’ha d’entendre, però, que el microrelat és un gènere considerablement modern. En la literatura espanyola podem trobar autors prolífics que escriuen microrelats com el mateix Augusto Monterroso o Julio Cortázar. I en la literatura anglesa també hi podem trobar clares mostres en les obres de H.P. Lovecraft, Edgar Allan Poe, Ray Bradbury i un llarg etcètera. Però no cal anar tan lluny. A la nostra pròpia literatura catalana el microconte ha tingut una importància crucial en autors com Pere Calders o Quim Monzó.
Avui dia, el microrelat han anat guanyant importància, sobretot gràcies a la difusió que ha tingut a Internet, on la brevetat hi juga un paper crucial, cosa que li fa adquirir força a aquest gènere literari breu, en blogs, webs i xarxes socials. En aquest context, neix “Microdinosaures” un blog que pretén difondre els microrelats de la meva pròpia creació per tal d'intentar d'ésser un punt de difusió, per tal de recuperar la importància que aquest gènere es mereix.

Edgar Cotes Argelich
Balaguer, 8 de desembre 2014


4 comentaris:

  1. Ho trobo molt interessant. Els microrelats és un gènere que m'apassiona. I no sé com t'ho fas, però els teus són molt macos o intrigants: saps jugar amb les lletres i les idees.

    ResponElimina
  2. Ja anirem seguint-te, company! I molta sort en aquesta aventura nova, ja saps que aquí tens un recolzament, per si t'és necessari.

    Una abraçada!


    d.

    ResponElimina